niedziela, 12 lipca 2015

Ciasto z budyniową pianką i malinami

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie malinowe
  • 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
  • maliny
  • cukier puder do oprószenia
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. 
Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: Moje Wypieki.

2 komentarze: