To ciasto upiekłam na swoje imieniny. Jest ono połączeniem wilgotnego ciasta z herbatą, masy z mlekiem w proszku i mlecznej polewy. Pycha!
Ciasto:
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 szklanki mocnego naparu z herbaty (ja dałam 3 torebki earl grey na 1,5 szkl. wody)
- 1 szklanka oleju
- 8-9 łyżek miodu płynnego
Masa:
- 0,5 szklanki mleka
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Polewa:*
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
Herbatę zaparzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia (ma być lekko ciepła, a nie gorąca).
Białka ubijamy na sztywno. Nadal miksując dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka. Dokładnie wszystko miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i po trochu dodajemy do ciasta. W między czasie partiami wlewamy do masy herbatę i olej. Na koniec dodajemy miód i wszystko mieszamy.
Podłużną blaszkę o wymiarach 40x15 wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko, cukier i cukier z wanilią zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Nadal ucierając, dodajemy po łyżce wystudzone mleko. Gdy całość się połączy wsypujemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy.
Z ciasta ścinamy górkę, aby je wyrównać.** Pozostałe ciasto kroimy wzdłuż na dwa placki. Spód smarujemy połową masy, przykrywamy drugim plackiem i pokrywamy resztą masy.
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Kakao mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i ucieramy na gładką masę (ja robiłam to za pomocą trzepaczki). Wlewamy masło i ponownie ucieramy, aż się połączy. Gotową polewą dekorujemy ciasto.
Przechowujemy w lodówce.
*Polewa powstała na bazie tego przepisu.
** Górkę z ciasta możemy zjeść ;) lub wykorzystać do zrobienia bajaderek, które niedługo pojawią się na blogu :)
wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWow, ale genialnie wygląda i faktycznie jak ciasto imieninowe :)
OdpowiedzUsuńa zmaiast mleka w proszku można dać cos innego ?
OdpowiedzUsuń