czwartek, 23 lipca 2015

Ciasto biały Lion

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masła

Poncz:

  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 80 g ryżu preparowanego
  • mała torebka orzeszków ziemnych solonych
  • 50 g białej czekolady

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W międzyczasie wlewać do masy wodę.
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować, ciągle mieszając. Gotowy budyń wylać na głęboki talerz i przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawić do wystudzenia. 
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny i zmiksować.
Masę kajmakową przełożyć do miski, rozetrzeć łyżką, wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać, tak aby masa oblepiła ryż.
Biszkopt przekroić na dwa placki. Poncz przygotować, mieszając podane składniki. 
Spód ciasta nasączyć. Wyłożyć masę z ryżem preparowanym. Na nią 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem, który również nasączyć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Posypać posiekanymi orzeszkami i czekoladą startą na małych oczkach. 
Ciasto przechowywać w lodówce. 

P.S. Aby łatwiej było złożyć ciasto, polecam robić to w tortownicy, w której piekliśmy biszkopt :)

Źródło: zjemto.blox.pl

1 komentarz: