niedziela, 26 października 2014

Dżem z ciemnych winogron

Składniki:
  • 2 kg ciemnych winogron
  • 2 łyżki wody
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 1 konfitur-fix
Winogrona umyć, osuszyć, oberwać z gałązek. Włożyć do garnka, podlać 2 łyżkami wody i zagotować. Gotować do momentu, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (ja oddzieliłam skórki od pestek -bardzo żmudna robota- i część skórek dodałam do przetartych owoców, jak ktoś nie lubi, to nie musi ich dodawać :)) Powstały miąższ przelać do garnka. Wsypać cukier i konfitur-fix. Wymieszać i zagotować. Gotować ok. 3 minut, aż wszystko zgęstnieje. Nakładać do słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem.

1 komentarz:

  1. konfitury z winogron jeszcze nie robiłam! a takie domowe przetwory są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń