wtorek, 18 listopada 2014

Kruche babeczki z budyniem i rodzynkami

Kruche babeczki z niespodzianką w środku, w postaci budyniu z rodzynkami. W sam raz do kawy lub na deser dla dzieciaków :)


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker
Budyń:
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 opakowania budyniu  waniliowego Dr. Oetker
  • 100 g rodzynek
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu wrzucamy rodzynki i dobrze mieszamy. Budyń wykładamy na głęboki talerz i szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy, żeby trochę przestygł.
Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wykrawamy kółka większe niż obwód metalowych foremek na babeczki (ja posłużyłam się większą filiżanką) i taką samą ilość mniejszych kółek (o średnicy zbliżonej do średnicy foremek - wykorzystałam szklankę). Większymi kółeczkami wylepiamy foremki na babeczki, napełniamy budyniem i zalepiamy mniejszymi kółeczkami z ciasta. 
Foremki ustawiamy na dużej blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, aż babeczki się przyrumienią. Wyjmujemy i jak trochę przestygną, wyciągamy z foremek. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.


Przepis bierze udział w konkursie Dr. Oetkera na fb, na Osłodę Jesiennych Wieczorów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz