Pyszne pulpeciki, które przygotowałam z myślą o wyzwaniu (konkursie) Iglotex. Motywem przewodnim konkursu jest "Patelnia pełna smaków". Do pulpecików dodałam warzywa na patelnię orientalne firmy Iglotex.
Pulpeciki wyszły mięciutkie, zanurzone w lekko ostrym sosie curry (chociaż wg mojego Męża sos wyszedł bardzo ostry, ale on woli delikatniejsze smaki :)).
Jednak to nie wszystko, Wy też możecie wziąć udział w drugim etapie konkursu. Wystarczy, że oddacie głos na wybraną potrawę i uzasadnicie swój wybór.
Głosowanie będzie odbywać się na stronie https://www.facebook.com/Iglotex , a zaczyna się 19 listopada. Do wygrania gadżety firmy Iglotex. Zapraszam do głosowania i liczę na Wasze głosy :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 opakowanie warzyw na patelnię orientalnych Iglotex
- przyprawa curry
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
- sól, pieprz
Bułeczkę moczymy w wodzie. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i odciśniętą bułeczką. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Wyrabiamy masę i formujemy z niej małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Kuleczki obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pulpeciki z każdej strony.
Do podsmażonych pulpetów dodajemy warzywa na patelnię orientalne (Uwaga! wyjmujemy z torebki saszetkę z przyprawami). Podsmażamy wszystko ok. 10 minut pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, posypujemy wszystko przyprawą wyjętą wcześniej z torebki z warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut, aż część płynu się zredukuje.
Gdy część płynu odparuje, dodajemy śmietankę i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos ładnie zgęstnieje. Podajemy z ryżem.
Do podsmażonych pulpetów dodajemy warzywa na patelnię orientalne (Uwaga! wyjmujemy z torebki saszetkę z przyprawami). Podsmażamy wszystko ok. 10 minut pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, posypujemy wszystko przyprawą wyjętą wcześniej z torebki z warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut, aż część płynu się zredukuje.
Gdy część płynu odparuje, dodajemy śmietankę i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos ładnie zgęstnieje. Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz