piątek, 28 listopada 2014

Blok czekoladowy

Zapewne większość z Was zna te pyszne ciasto bez pieczenia. Dla mnie to takie słodkie wspomnienie dzieciństwa :)


Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 300-350 g mleka w proszku
  • 3-4 paczki herbatników
  • 100 g rodzynek
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych
  • ok. 15 okrągłych biszkoptów
Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać i mieszać, aż do rozpuszczenia. Gdy wszystko ładnie się połączy, odstawić do przestudzenia. Gdy masa przestygnie dodać mleko w proszku, rodzynki, orzechy i pokruszone herbatniki, oraz biszkopty. Całość dokładnie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

2 komentarze: