środa, 19 listopada 2014

Pieczeń z warzywami po włosku

Obiad, którego zrobienie zajmie nam 15 minut, bo później robi się sam :) a my w tym czasie możemy zająć się czymś innym. Przepis idealny na niedzielny obiad, gdy nie chcemy długo stać przy garach.


Składniki:
  • 2 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 opakowanie warzyw na patelnie po włosko Iglotex
  • 100 g żółtego sera
  • bazylia suszona
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Bułeczkę moczymy w wodzie. Mięso mielone mieszamy z jajkami i odciśniętą bułką. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wyrabiamy gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy warzywa na patelnię po włosku (wyjmujemy saszetkę z przyprawami). Smażymy pod przykryciem kilka minut, aż warzywka zmiękną. Posypujemy je przyprawą, którą wyjęliśmy z opakowania. Mieszamy i studzimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy mięsnej wykładamy do blaszki. Pozostałe mięso dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy boki blaszki.
Do środka wykładamy warzywa i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałym mięsem i posypujemy bułką tartą. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny.


Dzisiaj zaczęło się głosowanie na dania w Wyzwaniu Iglotex. Głosować możecie tutaj:  https://www.facebook.com/Iglotex/app_133696533402323.
https://www.facebook.com/Iglotex/app_133696533402323

Wśród potraw na które możecie oddać swój głos, znajduje się też mój przepis na PULPECIKI W SOSIE CURRY Z WARZYWAMI. Zachęcam do głosowania i z góry dziękuję za każdy oddany głos :)
http://zakubkamitalerzami.blogspot.com/2014/11/pulpeciki-w-sosie-curry-z-warzywami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz