piątek, 28 listopada 2014

Pyzy z gotowanym mięsem

Ciasto:
  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • ok. 1 szklanka mąki  ziemniaczanej
  • ok. 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
Farsz:
  • ok. 500 g gotowanego mięsa (u mnie wieprzowe, ale może być też drobiowe np. z rosołu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane trochę studzimy. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub gdy bardziej wystygną mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone ziemniaki wkładamy do miski i przyklepujemy. Dzielimy na 4 części i wyjmujemy jedną część. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby wypełniła dziurę. Dodajemy odłożone ziemniaki, jajko i mąkę pszenną. Zagniatamy ciasto. 
Mięso mielimy w maszynce, dodajemy jajko, majonez i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, tak aby mięso miało wyraźny smak.
Z ciasta formujemy kulki, rozpłaszczamy je na dłoni, na środek kładziemy łyżeczkę farszu i zalepiamy tworząc kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i oleju. Pyzy wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy ok.3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy okraszone podsmażoną cebulką.

1 komentarz: