czwartek, 27 listopada 2014

Zakręcone ciasteczka budyniowe

Bardzo kruche ciasteczka, o lekkim aromacie bananowo-czekoladowym. 

Najwięcej trudności sprawiło mi skręcenie ciasteczek, ponieważ ciasto jest delikatne i łatwo się przerywa. Jednak po skręceniu jednej blaszki ciasteczek nabiera się wprawy i jest coraz lepiej. Po prostu trzeba wypracować sobie własny sposób na skręcanie :)

Mi z tej porcji ciasta wyszły 3 blaszki ciastek.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 budyń bananowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowujemy 2 miski. 
Do każdej wsypujemy po 1 szklance mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczce proszku do pieczenia. 
Do jednej miski dodajemy budyń czekoladowy, a do drugiej bananowy. Do miski z budyniem czekoladowym dodajemy kakao, a do tej z bananowym mąkę ziemniaczaną. Zawartość obu misek dokładnie mieszamy. 
Do każdej miski dodajemy po 150 g masła i siekamy. Do obu misek wrzucamy po jednym żółtku. Ciasta dobrze zagniatamy. 
Zarówno z ciasta bananowego, jak i czekoladowego formujemy cienkie wałeczki. Kroimy je w mniejsze kawałki i zaplatamy wałeczek jasny z ciemnym. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka. Niezbyt ciasno, bo ciasteczka w piekarniku rosną. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

3 komentarze:

  1. Fantastyczne! :) Jakby tak lekko zakręcić na górze, to wyglądałyby niczym świąteczne laseczki! ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne! :) Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń