poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasteczka z ziarnami - na drugie śniadanie

Zdrowe i pożywne ciasteczka, w sam raz na drugie śniadanie zarówno do szkoły jak i do pracy. Robi się je szybko, a z talerza znikają jeszcze szybciej :)


Składniki:
  • 250 g masła
  • 3-3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • orzechy ziemne
  • słonecznik łuskany
  • sezam
  • siemię lniane
Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, miód i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać średniej wielkości kółka - ja robiłam to przy pomocy większego kieliszka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać ziarnami. Lekko docisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-20 minut, aż ciasteczka się przyrumienią.

Przepis bierze udział w konkursie "Moje wypieki i desery na każdą okazję", gdzie do wygrania są książki autorki bloga Moje Wypieki. O książkach Doroty Świątkowskiej możecie poczytać tutaj: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
 
Moje wypieki i desery na każdą okazję

3 komentarze:

  1. wyglądają obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Drugie śniadanie jest bardzo ważne i powinniśmy o nim pamiętać. Ja najczęściej zabieram je z sobą do pracy. Służy mi do tego specjalne pudełko śniadaniowe zwane lunchboxem, które swojego czasu kupiłem na https://duka.com/pl/akcesoria-kuchenne-i-barowe/przechowywanie-zywnosci/pojemniki-na-zywnosc-i-lunchboxy. Taki pojemnik jest bardzo praktyczny i pozwala na przechowywanie oraz przenoszenie żywności, gdy znajdujemy się poza domem. Najczęściej wyposażony jest też w szczelne zamknięcie, gwarantujące świeżość jedzenia po otwarciu.

    OdpowiedzUsuń