Bardzo kruche ciasteczka z lekką maślano-kokosową nutą i chrupiącymi drobinkami o smaku czekoladowym. Idealne do pochrupania na długie jesienne wieczory.
Do pomocy można zaangażować dzieci. Moje Maluchy wycinały foremkami ciasteczka i miały przy tym wielką frajdę :)
Składniki:
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
- 1 jajko
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki posypki o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe mieszamy. Następnie siekamy z masłem. Dodajemy posypkę czekoladową i ponownie mieszamy. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm.
Wykrawamy ciasteczka w różnych kształtach.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasteczka się przyrumienią.
Przepis bierze udział w konkursie Dr. Oetkera na fb, na Osłodę Jesiennych Wieczorów :)
Zachwycające Wam wyszły :)
OdpowiedzUsuń