Doskonały sposób na obiad. Do środka calzone oprócz mięsa dałam warzywa na patelnię po włosku firmy Iglotex. To był strzał w dziesiątkę. Warzywka przygotowuje się w kilka chwil, a w połączeniu z mięsem mamy smaczny i sycący obiad. Calzone posypałam z wierzchu mieszanką ziarenek od firmy Ziarenkowo. W sumie wyszedł mi pyszny obiadek :)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4/5 szklanki mleka
- 5 dkg drożdży
- 6 łyżek oleju
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 500 g mięsa mielonego
- 1 opakowanie Warzyw na Patelnię po Włosku firmy Iglotex
- olej do smażenia
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżka oregano suszonego
- sól, pieprz
- 150 g żółtego sera
- mieszanka ziaren Słoneczne Pola firmy Ziarenkowo
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka.
Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy
drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do
dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy
ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
Bazylię i oregano mieszamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 10 minut. Koncentrat wkładamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę wody i podgrzewamy. Do gorącego dodajemy namoczone zioła. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy zamrożone warzywa (należy wyjąć saszetkę z przyprawą ze środka torebki). Smażymy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Pod koniec posypujemy je przyprawą z saszetki (którą wcześniej wyjęliśmy). Gotowe warzywa przekładamy do talerza.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy mięso mielone. Usmażone mięso mieszamy z warzywami.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja
pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem
wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Każdy placek ciasta smarujemy sosem i kładziemy
łyżkę farszu, posypujemy startym serem i sklejamy brzegi jak pierogi.
Calzone
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem
pierogi sparujemy wodą i posypujemy mieszanką ziaren Słoneczne Pola.
Pieczemy w 190 stopniach
do zrumienienia przez ok. 15 - 20 minut.
Świetny wpis! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com