piątek, 5 września 2014

Calzone z mięsem mielonym i warzywami po włosku

Doskonały sposób na obiad. Do środka  calzone oprócz mięsa dałam warzywa na patelnię po włosku firmy Iglotex. To był strzał w dziesiątkę. Warzywka przygotowuje się w kilka chwil, a w połączeniu z mięsem mamy smaczny i sycący obiad. Calzone posypałam z wierzchu mieszanką ziarenek od firmy Ziarenkowo. W sumie wyszedł mi pyszny obiadek :)


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4/5 szklanki mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli 
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie Warzyw na Patelnię po Włosku firmy Iglotex
  • olej do smażenia
Sos pomidorowy:
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 150 g żółtego sera
  • mieszanka ziaren Słoneczne Pola firmy Ziarenkowo
Mleko lekko podgrzewamy.  Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka. Dodajemy cukier. Mąkę i resztę składników wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosło.
Bazylię i oregano mieszamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 10 minut. Koncentrat wkładamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę wody i podgrzewamy. Do gorącego dodajemy namoczone zioła. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy zamrożone warzywa (należy wyjąć saszetkę z przyprawą ze środka torebki). Smażymy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Pod koniec posypujemy je przyprawą z saszetki (którą wcześniej wyjęliśmy). Gotowe warzywa przekładamy do talerza.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy mięso mielone. Usmażone mięso mieszamy z warzywami.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Każdy placek ciasta smarujemy sosem i kładziemy łyżkę farszu, posypujemy startym serem i sklejamy brzegi jak pierogi.
Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy mieszanką ziaren Słoneczne Pola.
Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia przez ok. 15 - 20 minut.

1 komentarz:

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń