poniedziałek, 22 września 2014

Babeczki cytrynowe z marmoladą i kruszonką

 W ramach testowania produktów firmy Majonezy z Kętrzyna, otrzymałam babkę o smaku cytrynowym w proszku. Postanowiłam z niej zrobić babeczki z marmoladą i kruszonką. Wyszły bardzo smaczne, choć jak dla mnie za mało cytrynowe, jeśli ktoś woli bardziej cytrynowe ciasta, warto dodać do mokrych składników trochę soku i skórki otartej z cytryny.


Skład babki o smaku cytrynowym w proszku: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, środki spulchniające (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu - czyli to co znajdziemy w proszku do pieczenia), aromat cytrynowy, barwnik: beta-karoten.

Składniki:
  • 1 opakowanie babki o smaku cytrynowym w proszku firmy Majonezy z Kętrzyna
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • marmolada
Kruszonka:
  • 45 g masła
  • 45 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
Zawartość torebki z babką wsypujemy do miski. W drugiej misce łączymy jajka, wodę i rozpuszczone masło.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Formę na muffiny wykładamy papilotami i napełniamy 2 łyżkami ciasta każdą. Do środka za pomocą łyżeczki (lub rękawa cukierniczego z wąską końcówką) wkładamy po łyżeczce marmolady. Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach, aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypujemy obficie babeczki.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut.
Z tej porcji wyszło mi 12 babeczek.

1 komentarz:

  1. Piękne maleństwa! Uwielbiam połączenia smakowe słodko - kwaśne. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń