- 1 średniej wielkości cukinia
- 500 g mielonego mięsa
- 3 torebeczki ryżu
- garść natki pietruszki
- 3 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- bazylia suszona
- oregano suszone
- 150 g żółtego sera
- sól, pieprz
Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na ok.10-15 minut, aż sól wyciągnie wodę z cukinii.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut. Osączamy na sicie i studzimy.
Mięso mielone mieszamy z posiekaną natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa robimy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto.
Koncentrat pomidorowy podgrzewamy w małym garnku z łyżką wody. Dodajemy bazylię i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem. Cukinię obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące. Układamy warstwę w naczyniu żaroodpornym. Na cukinii układamy warstwę pulpecików, posypujemy ryżem i polewamy sosem. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz