- 500 g mięsa mielonego
- 2-3 marchewki
- 500 g pieczarek
- 250 g fasolki szparagowej
- 75 g serka topionego
- 1 kostka rosołowa
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, i dobrze
mieszamy. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego
(lub trochę mniejsze). W garnku zagotowujemy 2,5 l wody. Dodajemy kostkę
rosołową i wrzucamy partiami kuleczki mięsne. Gdy wrzucimy już
wszystkie kuleczki, gotujemy całość 20-25 minut. Wyjmujemy kuleczki z
wywaru, przykrywamy i odstawiamy na bok. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki myjemy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy
fasolkę szparagową. Gotujemy do
miękkości warzyw. W miseczce mieszamy serek topiony z kilkoma łyżkami zupy, aż się dokładnie rozpuści (możemy zblendować - wtedy rozpuści się szybciej). Rozpuszczony serek wlewamy do garnka i wkładamy kuleczki mięsne. W miseczce łączymy dokładnie
śmietanę z mąką. Całość wlewamy powoli do zupy, cały czas mieszając.
Zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy
podawać z natką pietruszki.
Lubię właśnie takie zupki ... Dla mnie świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń