W ramach testowania produktów firmy Majonezy z Kętrzyna, otrzymałam od agencji Credo PR majonezy kętrzyńskie o różnych smakach, w tym o smaku chrzanowym. Zrobiłam z nim pyszne pulpeciki. Majonez sam w sobie ma bardzo mocny, chrzanowy smak. W pulpetach natomiast jest mało wyczuwalny, nadaje im tylko lekko chrzanowego posmaku. Pulpeciki wyszły mięciutkie i delikatne.
Podałam je z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka, tyle że zamiast majonezu i chrzanu dałam po prostu majonez kętrzyński o smaku chrzanowym.
Składniki:
- ok. 750 G mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki majonezu kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka smalcu
- 2 łyżeczki przyprawy do potraw np. Vegety
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtaczania pulpetów
Bułeczkę moczymy w wodzie. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, majonezem i odciśniętą bułeczką. Doprawiamy solą i pieprzem, i dobrze wyrabiamy masę.
W garnku zagotowujemy wodę. Z masy formujemy pulpety i obtaczamy w mące.
Pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pulpetów i gotujemy następne 10 minut.
Na patelni rozpuszczamy smalec i zasypujemy przyprawą do potraw. Smażymy chwilę, aż zacznie brązowieć. Zalewamy wywarem z pulpetów i wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut. Pulpety wyjmujemy na talerz. W misce rozrabiamy mąkę z odrobiną zimnej wody, dodajemy wywaru i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do garnka i mieszamy. Gotujemy 2 minuty, wkładamy pulpety i gotujemy kolejne 5 minut.
Pulpeciki podajemy z ziemniakami i surówką.
Pomysłowo z tym majonezem - kreatywnie :)
OdpowiedzUsuń