środa, 24 września 2014

Pulpeciki z majonezem

W ramach testowania produktów firmy Majonezy z Kętrzyna, otrzymałam od agencji Credo PR majonezy kętrzyńskie o różnych smakach, w tym o smaku chrzanowym. Zrobiłam z nim pyszne pulpeciki. Majonez sam w sobie ma bardzo mocny, chrzanowy smak. W pulpetach natomiast jest mało wyczuwalny, nadaje im tylko lekko chrzanowego posmaku. Pulpeciki wyszły mięciutkie i delikatne. 

Podałam je z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka, tyle że zamiast majonezu i chrzanu dałam po prostu majonez kętrzyński o smaku chrzanowym.


Składniki:
  • ok. 750 G mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki majonezu kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 2 łyżeczki przyprawy do potraw np. Vegety
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtaczania pulpetów
Bułeczkę moczymy w wodzie. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, majonezem i odciśniętą bułeczką. Doprawiamy solą i pieprzem, i dobrze wyrabiamy masę.
W garnku zagotowujemy wodę. Z masy formujemy pulpety i obtaczamy w mące.
Pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pulpetów i gotujemy następne 10 minut.
Na patelni rozpuszczamy smalec i zasypujemy przyprawą do potraw. Smażymy chwilę, aż zacznie brązowieć. Zalewamy wywarem z pulpetów i wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut. Pulpety wyjmujemy na talerz. W misce rozrabiamy mąkę z odrobiną zimnej wody, dodajemy wywaru i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do garnka i mieszamy. Gotujemy 2 minuty, wkładamy pulpety i gotujemy kolejne 5 minut.
Pulpeciki podajemy z ziemniakami i surówką.

1 komentarz: