Szybkie i banalnie proste w przygotowaniu ciasto. Poradzi sobie z nim każdy, a efekt murowany.
Skład babki makowej w proszku: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, mak 11%, środki spulchniające: difosforan disodowy i wodorowęglan sodu - znajdziemy je w proszku do pieczenia, aromat migdałowy.Składniki:
- 1 opakowanie babki makowej w proszku firmy Majonezy z Kętrzyna
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 7 łyżek oleju
Postępujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu: Zawartość torebki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, wodę i olej. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok.5 minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Podłużną foremkę (tzw. keksówkę) o boku ok.25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto studzimy, wyjmujemy z foremki i polewamy polewą. Ja polałam polewą z tego przepisu.
ale cudak, testowałaś ten proszek czy już go używałaś i polecasz?
OdpowiedzUsuńz proszku robiłam pierwszy raz, ale kiedyś piekłam bardzo podobne ciasto - nazywało się piegus (nawet skład podobny) :)
OdpowiedzUsuń