piątek, 19 września 2014

Ciasto makowe


Szybkie i banalnie proste w przygotowaniu ciasto. Poradzi sobie z nim każdy, a efekt murowany.

Skład babki makowej w proszku: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, mak 11%, środki spulchniające: difosforan disodowy i wodorowęglan sodu - znajdziemy je w proszku do pieczenia, aromat migdałowy.

Składniki:
  • 1 opakowanie babki makowej w proszku firmy Majonezy z Kętrzyna
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 7 łyżek oleju
Postępujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu: Zawartość torebki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, wodę i olej. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok.5 minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 
Podłużną foremkę (tzw. keksówkę) o boku ok.25 cm  wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Po upieczeniu ciasto studzimy, wyjmujemy z foremki i polewamy polewą. Ja polałam polewą z tego przepisu.

2 komentarze:

  1. ale cudak, testowałaś ten proszek czy już go używałaś i polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  2. z proszku robiłam pierwszy raz, ale kiedyś piekłam bardzo podobne ciasto - nazywało się piegus (nawet skład podobny) :)

    OdpowiedzUsuń