czwartek, 11 września 2014

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Gdy robiłam śliwki do ciasta na zimę, jeden słoik ze śliwkami nie zawekował się. Postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Wyszło idealnie. Miękkie, delikatne ciasto, owoce i maślana kruszonka. Pychota :)


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 225 g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 200 g mąki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy jajka. (masa może wyglądać jakby się zważyła - to nic złego) Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ucieramy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.Blaszkę o wymiarach ok. 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i układamy na cieście, przekrojoną stroną ku górze, lekko dociskając.
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, aż powstanie kruszonka. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut.



Ciacho na widelcu Śliwka - robaczywka!

3 komentarze: