czwartek, 11 września 2014

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Smaczne połączenie makaronu, mięsa i warzyw. Do tego dania wykorzystałam meksykańską mieszankę warzyw od firmy Iglotex. Warzywa przygotowuje się bardzo prosto i szybko. W połączeniu z mięsem i makaronem cannelloni, otrzymujemy pyszny obiad :)


Składniki:
  • ok. 1/2 opakowania makaronu cannelloni
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 opakowania mieszanki meksykańskiej Iglotex
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ok. 100 g żółtego sera
Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • papryka słodka mielona
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso mielone. Gotowe przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy kolejna łyżeczkę oleju. Wrzucamy mieszankę warzyw, przykrywamy i smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Miękkie warzywa mieszamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Masą nadziewamy suche rurki makaronu. Nadziany makaron układamy w podłużnej blaszce (tzw. keksówce). Z wierzchu smarujemy pozostałym przecierem.
Robimy sos: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i mieszamy do połączenia. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż mąka rozpuści się w mleku. Podgrzewamy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oregano, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem zalewamy makaron.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy całość. Cannelloni wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 250 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz