Smaczne połączenie makaronu, mięsa i warzyw. Do tego dania wykorzystałam meksykańską mieszankę warzyw od firmy Iglotex. Warzywa przygotowuje się bardzo prosto i szybko. W połączeniu z mięsem i makaronem cannelloni, otrzymujemy pyszny obiad :)
Składniki:
- ok. 1/2 opakowania makaronu cannelloni
- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 opakowania mieszanki meksykańskiej Iglotex
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ok. 100 g żółtego sera
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- bazylia suszona
- oregano suszone
- papryka słodka mielona
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso mielone. Gotowe przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy kolejna łyżeczkę oleju. Wrzucamy mieszankę warzyw, przykrywamy i smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Miękkie warzywa mieszamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Masą nadziewamy suche rurki makaronu. Nadziany makaron układamy w podłużnej blaszce (tzw. keksówce). Z wierzchu smarujemy pozostałym przecierem.
Miękkie warzywa mieszamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Masą nadziewamy suche rurki makaronu. Nadziany makaron układamy w podłużnej blaszce (tzw. keksówce). Z wierzchu smarujemy pozostałym przecierem.
Robimy sos: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i mieszamy do
połączenia. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż mąka rozpuści się w mleku.
Podgrzewamy często mieszając, aż sos
zgęstnieje. Dodajemy oregano, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową.
Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem zalewamy makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz