piątek, 12 września 2014

Klasyczne naleśniki z twarogiem


Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
Farsz:
  • 500 g twarogu śmietankowego (w wiaderku)
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
Mąkę miksujemy z wodą i mlekiem. Dodajemy jajka i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec wlewamy olej i mieszamy do połączenia składników. Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki.
Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po trochu twaróg i wszystko dokładnie ucieramy. 
Na każdy naleśnik nakładamy po 1-2 łyżki masy serowej i rozsmarowujemy po całości.
Naleśniki składamy na pół, a później jeszcze raz na pół.
Złożone naleśniki podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany i cynamonu (jak kto lubi :))

1 komentarz: