środa, 10 września 2014

Śliwki do ciasta na zimę

Takie śliwki świetnie nadają się do ciasta, gdy zimą chcemy poczuć odrobinę lata :)


Składniki:
  • 4 kg śliwek
  • ok. 1 kg cukru
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Układamy je w słoikach, przesypujemy cukrem i zakręcamy.
Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki i zalewamy wodą. Pasteryzujemy ok. 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem.


Śliwka - robaczywka!

2 komentarze:

  1. Robiłam w weekend. Do ciasta na zimę będą idealne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, ale osobiście wolę mrozić śliwki, w połówkach bez pestek.
    Zawsze robię mały zapas, w cieście niemal takie same jak świeże, dodaję bez rozmrażania.
    A nawet i do knedli się nadadzą.
    Polecam:)

    OdpowiedzUsuń