sobota, 13 września 2014

Muffiny z makiem, wiśniami i kremem kawowym

Muffinki z wisienką w środku, przykryte mega słodkim kremem z lekką nutą kawy. Obłędne :)


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła (rozpuszczone i przestudzone)
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania wiśni bez pestek Iglotex
Krem kawowy:
  • 150 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wiśnie wykładamy na talerzyk i rozmrażamy.
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mak. W drugiej misce dokładnie mieszamy składniki mokre: mleko, jajka i rozpuszczone masło. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre składniki i mieszamy łyżką niezbyt dokładnie (ciasto powinno być grudkowate).
Formę na muffiny wykładamy papilotami i nakładamy po dwie łyżki ciasta. Do każdej muffiny wciskamy po 2-3 wiśnie.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody (tylko tyle, żeby kawa się rozpuściła), studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Nadal ucierając, dodajemy po trochu rozpuszczoną kawę. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy nim muffiny.



  Ciacho na widelcu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz