W ramach testowania produktów firmy Majonezy z Kętrzyna, otrzymałam babkę o smaku cytrynowym w proszku. Postanowiłam z niej zrobić babeczki z marmoladą i kruszonką. Wyszły bardzo smaczne, choć jak dla mnie za mało cytrynowe, jeśli ktoś woli bardziej cytrynowe ciasta, warto dodać do mokrych składników trochę soku i skórki otartej z cytryny.
Skład babki o smaku cytrynowym w proszku: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, środki spulchniające (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu - czyli to co znajdziemy w proszku do pieczenia), aromat cytrynowy, barwnik: beta-karoten.
Składniki:
- 1 opakowanie babki o smaku cytrynowym w proszku firmy Majonezy z Kętrzyna
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 125 g rozpuszczonego masła
- marmolada
- 45 g masła
- 45 g cukru
- 90 g mąki pszennej
Zawartość torebki z babką wsypujemy do miski. W drugiej misce łączymy jajka, wodę i rozpuszczone masło.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Formę na muffiny wykładamy papilotami i napełniamy 2 łyżkami ciasta każdą. Do środka za pomocą łyżeczki (lub rękawa cukierniczego z wąską końcówką) wkładamy po łyżeczce marmolady. Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach, aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypujemy obficie babeczki.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Formę na muffiny wykładamy papilotami i napełniamy 2 łyżkami ciasta każdą. Do środka za pomocą łyżeczki (lub rękawa cukierniczego z wąską końcówką) wkładamy po łyżeczce marmolady. Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach, aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypujemy obficie babeczki.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut.
Z tej porcji wyszło mi 12 babeczek.
Piękne maleństwa! Uwielbiam połączenia smakowe słodko - kwaśne. Pycha :)
OdpowiedzUsuń