Biszkopt, który zawsze wychodzi. Nigdy nie mam z nim problemu :) Tutaj znajdziecie przepis na biszkopt jasny.
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej (4/5 szklanki)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki wody
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając
dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej
ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą
łyżką. W międzyczasie wlewać do masy wodę.
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki
wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto przelać do tortownicy i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30-45 minut, do
tzw. suchego patyczka.
PS. Jeśli chcemy biszkopt prostokątny, to idealna będzie blaszka o
wymiarach ok. 36x26 cm. Natomiast jeżeli chcemy zrobić tort z 4 blatów,
wystarczy upiec biszkopt w blaszce o średnicy 25 cm. ( z mniejszej
ciasto może się wylewać)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz