środa, 27 sierpnia 2014

Wieprzowina w sosie curry


Bardzo smaczny pomysł na obiad. Ja podałam razem z Pesso pszenno-kukurydzianym, które świetnie się wkomponowało w te smaki.

Pesso otrzymałam do testowania od firmy Wodzisław. Jest bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Wytworzono go z mąki pszennej i kaszki kukurydzianej, bez spulchniaczy, stabilizatorów i emulgatorów. Jest więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe.


Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 papryki
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawa curry
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz
  • Pesso pszenno-kukurydziane
Szynkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Mięso oprószamy przyprawą curry, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie podsmażamy je na patelni z odrobiną oleju. W garnku zagotowujemy 1 l wody. Mięso wrzucamy do gotującej się wody, przykrywamy i dusimy ok.30 minut. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy do garnka. Gotujemy następne 30 minut. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Pokrojoną paprykę dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawa curry i słodką mielona papryką. Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy trochę wywaru z sosu i mieszamy. Całość wlewamy do garnka i mieszamy, aby nie było grudek. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. 
Pesso przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz