Bardzo smaczny pomysł na obiad. Ja podałam razem z Pesso pszenno-kukurydzianym, które świetnie się wkomponowało w te smaki.
Pesso otrzymałam do testowania od firmy Wodzisław. Jest bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Wytworzono go z mąki pszennej i kaszki kukurydzianej, bez spulchniaczy, stabilizatorów i emulgatorów. Jest więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 3-4 marchewki
- 1-2 papryki
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki mąki
- przyprawa curry
- papryka słodka mielona
- sól, pieprz
- Pesso pszenno-kukurydziane
Szynkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Mięso oprószamy przyprawą curry, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie podsmażamy je na patelni z odrobiną oleju. W garnku zagotowujemy 1 l wody. Mięso wrzucamy do gotującej się wody, przykrywamy i dusimy ok.30 minut. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy do garnka. Gotujemy następne 30 minut. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Pokrojoną paprykę dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawa curry i słodką mielona papryką. Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy trochę wywaru z sosu i mieszamy. Całość wlewamy do garnka i mieszamy, aby nie było grudek. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Pesso przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz