piątek, 22 sierpnia 2014

Zapiekanka z makaronem, szynką i groszkiem

Jak dotąd to moja ulubiona zapiekanka. Jest w niej wszystko co lubię, makaron, wędlina, groszek i beszamel. Połączenie doskonałe :)

Z podanej ilości składników wychodzi bardzo dużo zapiekanki. Ja zapełniłam duże naczynie żaroodporne i trzy małe kokilki. Gorąco polecam!


Składniki:
  • 500 g makaronu świderki
  • 250 g wędliny
  • 400 g groszku mrożonego
  • 2 pomidory
  • 150 g żółtego sera
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 50 g serka topionego
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • papryka słodka mielona
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy do potraw np.Vegety
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Wędlinę kroimy w kosteczkę. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki i odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w kostkę. Makaron, wędlinę i groszek mieszamy w dużej misce. 
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i mieszamy do połączenia. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż mąka rozpuści się w mleku. Dodajemy serek topiony i mieszamy. Podgrzewamy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oregano, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy vegetą i pieprzem. 
Sos dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z makaronem. Mieszamy całość i dodajemy pomidory. Delikatnie łączymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
Wierzch posypujemy startym serem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ser się przyrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz