Jak dotąd to moja ulubiona zapiekanka. Jest w niej wszystko co lubię, makaron, wędlina, groszek i beszamel. Połączenie doskonałe :)
Z podanej ilości składników wychodzi bardzo dużo zapiekanki. Ja zapełniłam duże naczynie żaroodporne i trzy małe kokilki. Gorąco polecam!
Składniki:
- 500 g makaronu świderki
- 250 g wędliny
- 400 g groszku mrożonego
- 2 pomidory
- 150 g żółtego sera
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 50 g serka topionego
- bazylia suszona
- oregano suszone
- papryka słodka mielona
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka przyprawy do potraw np.Vegety
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Wędlinę kroimy w kosteczkę. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki i odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w kostkę. Makaron, wędlinę i groszek mieszamy w dużej misce.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i mieszamy do połączenia. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż mąka rozpuści się w mleku. Dodajemy serek topiony i mieszamy. Podgrzewamy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oregano, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy vegetą i pieprzem.
Sos dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z makaronem. Mieszamy całość i dodajemy pomidory. Delikatnie łączymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch posypujemy startym serem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ser się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz