czwartek, 7 sierpnia 2014

Pieczeń z marchewką i groszkiem


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 2 marchewki
  • 1 puszka groszku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Bułeczkę moczymy w wodzie. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy jajko, odciśniętą bułkę i starta marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy dokładnie masę. W razie, gdyby masa była za rzadka dosypać bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy mięsnej. Wysypujemy równo groszek i przykrywamy resztą masy mięsnej. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1-1,5 godziny w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz