piątek, 22 sierpnia 2014

Ciasto z sezamem i masą krówkową

Bardzo smaczne i bardzo słodkie ciasto. Zawsze jako pierwsze znika z talerza :) 


Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
Do placka z sezamem:
  • 50 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g sezamu
Do placka z wiórkami:
  • słoiczek dżemu śliwkowego
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
Masa:
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (510 g)
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie części. Blaszkę o wymiarach ok. 34x26 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Dno blaszki wylepiamy jedną częścią ciasta. W rondelku rozpuszczamy margarynę, miód, cukier puder i sezam. Podgrzewamy chwilę i rozprowadzamy równomiernie na surowym placku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Dno drugiej blaszki o tych samych wymiarach (też wyłożonej papierem do pieczenia) wylepiamy drugą częścią ciasta. Smarujemy cienko dżemem śliwkowym. W misce ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając dodajemy po trochu cukier. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Piane z białek wykładamy na placek z dżemem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Upieczony placek studzimy. 
W misce masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę krówkową. Powstałą masę wykładamy na placek z sezamem i przykrywamy plackiem z wiórkami kokosowymi w taki sposób, aby beza była na wierzchu. 
Ciasto przechowujemy w lodówce.

PS. Placki najlepiej przekładać w blaszce, wtedy masa nie rozpłynie nam się na boki. Po kilku godzinach w lodówce powinna stężeć i wtedy można ciasto bez obaw wyjąć z blaszki :)

3 komentarze:

  1. świetny post :)

    Pozdrawiam

    ____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z sezamem musi smakować naprawdę wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Efekt chyba przerósł oczekiwania,które były wysokie dla tego przepisu.Robiłam wcześniej podobne ciasto,ale z płatkami migdałowymi i orzechami włoskimi,a teraz szukałam na coś z sezamem i i lepiej nie mogłam trafić.

    OdpowiedzUsuń