Bardzo smaczne i bardzo słodkie ciasto. Zawsze jako pierwsze znika z talerza :)
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 50 g margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g sezamu
- słoiczek dżemu śliwkowego
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
- 1 puszka masy krówkowej (510 g)
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie części. Blaszkę o wymiarach ok. 34x26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Dno blaszki wylepiamy jedną częścią ciasta. W rondelku rozpuszczamy margarynę, miód, cukier puder i sezam. Podgrzewamy chwilę i rozprowadzamy równomiernie na surowym placku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Dno drugiej blaszki o tych samych wymiarach (też wyłożonej papierem do pieczenia) wylepiamy drugą częścią ciasta. Smarujemy cienko dżemem śliwkowym. W misce ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając dodajemy po trochu cukier. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Piane z białek wykładamy na placek z dżemem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Upieczony placek studzimy.
W misce masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę krówkową. Powstałą masę wykładamy na placek z sezamem i przykrywamy plackiem z wiórkami kokosowymi w taki sposób, aby beza była na wierzchu.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
PS. Placki najlepiej przekładać w blaszce, wtedy masa nie rozpłynie nam się na boki. Po kilku godzinach w lodówce powinna stężeć i wtedy można ciasto bez obaw wyjąć z blaszki :)
świetny post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Z sezamem musi smakować naprawdę wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńEfekt chyba przerósł oczekiwania,które były wysokie dla tego przepisu.Robiłam wcześniej podobne ciasto,ale z płatkami migdałowymi i orzechami włoskimi,a teraz szukałam na coś z sezamem i i lepiej nie mogłam trafić.
OdpowiedzUsuń