Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Najważniejsze, żeby mąkę wymieszać delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Zbyt gwałtowne mieszanie może spowodować opadnięcie ciasta i w ostateczności powstanie nam cienki, twardy placek.
Składniki:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając
dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej
ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą
łyżką. W międzyczasie wlewać do masy wodę.
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
PS. Jeśli chcemy biszkopt prostokątny, to idealna będzie blaszka o wymiarach ok. 36x26 cm. Natomiast jeżeli chcemy zrobić tort z 4 blatów, wystarczy upiec biszkopt w blaszce o średnicy 25 cm. ( z mniejszej ciasto może się wylewać)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz