niedziela, 3 sierpnia 2014

Biszkopt jasny

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Najważniejsze, żeby mąkę wymieszać delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Zbyt gwałtowne mieszanie może spowodować opadnięcie ciasta i w ostateczności powstanie nam cienki, twardy placek.



Składniki:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W międzyczasie wlewać do masy wodę.
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.


PS. Jeśli chcemy biszkopt prostokątny, to idealna będzie blaszka o wymiarach ok. 36x26 cm. Natomiast jeżeli chcemy zrobić tort z 4 blatów, wystarczy upiec biszkopt w blaszce o średnicy 25 cm. ( z mniejszej ciasto może się wylewać)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz