Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 4 papryki
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 l wody
- 1 szklanka soli
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 5 szklanek cukru
- listek laurowy
- ziele angielskie
- gorczyca
Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Papryki myjemy, wycinamy gniazda i kroimy na nieduże paseczki. Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy. W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy warzywa. Odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie warzywa wybieramy z wody. Na dnie słoiczków układamy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek gorczycy. Warzywa wkładamy do słoiczków. Wodę gotujemy z octem i cukrem. Gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoiczkach. Zakręcamy i pasteryzujemy. Ja włożyłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu odstawiamy do góry dnem, do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz