środa, 20 sierpnia 2014

Koreczki z ogórków




Składniki:
  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 4 papryki
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 l wody
  • 1 szklanka soli
Zalewa:
  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 5 szklanek cukru
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca
Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Papryki myjemy, wycinamy gniazda i kroimy na nieduże paseczki. Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy. W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy warzywa. Odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie warzywa wybieramy z wody. Na dnie słoiczków układamy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek gorczycy. Warzywa wkładamy do słoiczków. Wodę gotujemy z octem i cukrem. Gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoiczkach. Zakręcamy i pasteryzujemy. Ja włożyłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu odstawiamy do góry dnem, do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz