Pyszne ciasteczka na jeden kęs. Ciastka same w sobie nie są słodkie (więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki, radzę podwoić ilość cukru) dopiero galaretki nadają im słodkiego smaku.
Galaretkami jestem zachwycona. Kolory są cudowne :) W smaku moim faworytem jest Pinacolada - idealne połączenie kokosu i ananasa :)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 galaretki pastelowe firmy Wodzisław (ja dałam o smaku Pinacolada i Blue Ocean)
Składniki na ciasto łączymy i dobrze wyrabiamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki i zagniatamy, aż wszystko ładnie się połączy.
Z ciasta robimy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Robimy w środku wgłębienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Gdy galaretki zaczną tężec, wypełniamy nimi wgłębienia w ciasteczkach.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Intrygujące te galaretki :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka musiały być pyszne :)