wtorek, 12 sierpnia 2014

Ciasteczka z pastelowymi galaretkami


Pyszne ciasteczka na jeden kęs. Ciastka same w sobie nie są słodkie (więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki, radzę podwoić ilość cukru) dopiero galaretki nadają im słodkiego smaku. 

Galaretkami jestem zachwycona. Kolory są cudowne :) W smaku moim faworytem jest Pinacolada - idealne połączenie kokosu i ananasa :)


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 galaretki pastelowe firmy Wodzisław (ja dałam o smaku Pinacolada i Blue Ocean)
Składniki na ciasto łączymy i dobrze wyrabiamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki i zagniatamy, aż wszystko ładnie się połączy.
Z ciasta robimy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Robimy w środku wgłębienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Gdy galaretki zaczną tężec, wypełniamy nimi wgłębienia w ciasteczkach. 
 Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

1 komentarz:

  1. Intrygujące te galaretki :)
    Ciasteczka musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń