Pyszne ciacho. Gdy byłam dzieckiem, to moja Mama często je robiła. Jakiś czas temu wzięłam od niej przepis i oniemiałam. Nie miałam pojęcia z czego jest robiona masa do tego ciasta, pamiętałam tylko, że była pyszna. Ale białka, margaryna i galaretka? Gdybym nie znała tego smaku nigdy nie odważyłabym się go upiec, a naprawdę warto. Polecam wypróbować :)
Do masy wykorzystałam galaretkę Ametystową firmy Wodzisław. Odrobinę się zawiodłam. Galaretka po rozpuszczeniu miała ładny, zbliżony do fioletowego kolor. Jednak gdy wlałam ją do masy, kolor strasznie zbladł, a masa wyszła sina. Musiałam dodać odrobinę barwnika, żeby uratować masę :) Za to smak galaretki jak najbardziej mi odpowiadał, wyczuwałam w niej smak porzeczek :)
Ciasto kruche:
- ½ kostki margaryny
- 4 żółtka
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław
- 1/2 opakowania cukru waniliowego Wodzisław
- 1,5 łyżki smalcu
Dodatkowo:
- 2 łyżki kakao
- rodzynki
Biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 galaretka Ametystowa firmy Wodzisław
- 4 białka
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ kostki margaryny
- ewentualnie odrobina fioletowego barwnika spożywczego
Poncz:
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- 1 kieliszek wódki
Składniki
na ciasto kruche połączyć i zagnieść.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć w blaszce o wymiarach ok.32x20. Do drugiej części dodać kakao i zagnieść. Z Ciemnego ciasta formować kulki, rozpłaszczyć je, w środek włożyć po 1-2 rodzynki i ulepić kulki. Układać na jasnym cieście. Piec w temperaturze 170 stopni, ok. 25 – 30 minut.
Zrobić biszkopt. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i stopniowo dodawać żółtka, ciągle wszystko ucierając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć w blaszce o wymiarach ok.32x20. Do drugiej części dodać kakao i zagnieść. Z Ciemnego ciasta formować kulki, rozpłaszczyć je, w środek włożyć po 1-2 rodzynki i ulepić kulki. Układać na jasnym cieście. Piec w temperaturze 170 stopni, ok. 25 – 30 minut.
Zrobić biszkopt. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i stopniowo dodawać żółtka, ciągle wszystko ucierając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Galaretkę
rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Margarynę rozpuścić. Białka ubić na sztywno.
Dodać cukier puder i wlać lekko przestudzona margarynę. Dodać tężejącą
galaretkę i zmiksować. Wrzucić odrobinę barwnika (ja dałam w barwnik proszku) i połączyć. Masę wylać na wystudzone kruche ciasto.
Gdy trochę stężeje, przykryć biszkoptem.
Gdy trochę stężeje, przykryć biszkoptem.
Składniki
na poncz wymieszać i nasączyć nimi biszkopt. Na
koniec biszkopt polać polewą.
Bardzo apetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńCiasto piękne. Również współpracuję z firmą Wodzisław.
OdpowiedzUsuń