wtorek, 5 sierpnia 2014

Słony sos karmelowy



Cudowny sosik. Słodki, a zarazem słony. Mocno uzależniający, na jednej łyżeczce trudno skończyć próbowanie :) Szybki w przygotowaniu, to tylko 10 minut i możemy się nim delektować. Naprawdę warto go zrobić :) 

Z podanych składników wyszedł mi cały słoiczek i pół szklanki.

Przepis znalazłam na stronie Palce Lizać.


Składniki:
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (100 g)
  • 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g)
  • 100 ml płynnego miodu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli
W rondlu o grubym dnie roztop masło, dodaj miód i cukry. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 3-4 min, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę oraz sól. Zamieszaj, gotuj kolejną minutę i ostrożnie, żeby się nie sparzyć, spróbuj, czy jest wystarczająco słony. Gotuj jeszcze przez 1-2 min i przelej do wyparzonego, suchego słoika. Zakręć, postaw do góry dnem i ostudź.

1 komentarz:

  1. uwielbiam słodko-słone sosy. doskonale nadają się do lodów, ciasta i wyjadania prosto ze słoiczka (:

    OdpowiedzUsuń