piątek, 15 sierpnia 2014

Dwukolorowe muffiny kiślowe

Pyszne muffinki. Malinowo-cytrynowo-karmelowe. Słodkie i mięciutkie. Do ich zrobienia wykorzystałam produkty firmy Wodzisław. Spisały się znakomicie. W muffinkach czuć było wyraźnie zarówno smak malinowy, jak i cytrynowy. Do posmarowania wykorzystałam zrobiony kilka dni temu sos karmelowy. Wkomponował się w te smaki idealnie. Polecam!


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 kisiel malinowy Wodzisław
  • 1 kisiel cytrynowy Wodzisław
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 350 ml mleka
  • 50 g margaryny
Dodatkowo:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dzielimy na pół (odmierzałam łyżkami) i do każdej połówki wsypujemy inny kisiel. W drugiej misce dokładnie mieszamy jajka, mleko i przestudzoną margarynę. Powstały płyn wlewamy do masy suchej. Połowę do masy z kiślem malinowym, a drugą połowę do masy z kiślem cytrynowym (odmierzałam szklankami). Mieszamy niezbyt dokładnie. 
Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Do papilotek wlewamy po łyżce masy malinowej, na nią wlewamy po łyżce masy cytrynowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Po wyjęciu smarujemy sosem karmelowym (gdy stoi w lodówce robi się gęsty, a jak posmarujemy ciepłe muffiny, to się na nich rozpuści :)) i posypujemy cukrowa posypką.

1 komentarz: