Pyszne, delikatne, jagodowe. Czego chcieć więcej :)
Ciasto (na 24 muffiny):
- 4,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kakao
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 200 g margaryny
- 600 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- owoce: u mnie jagody
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, jajka i ostudzoną margarynę. Składniki mokre wlewamy do suchych i szybko, niedokładnie mieszamy (grudki w cieście są wskazane). Formę do muffinek wykładamy papilotami i nakładamy po czubatej łyżce ciasta. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.20-25 minut. Po upieczeniu muffiny studzimy.
Z wystudzonych muffinek ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Wydrążone ciasto kruszymy do miski.
Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Po kilku minutach dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijamy, aż śmietana zrobi się sztywna.
Do każdej wydrążonej muffiny wkładamy po łyżce jagód. Przykrywamy śmietaną, tworząc kopczyk. Całość obsypujemy pokruszonym ciastem i przyklepujemy delikatnie, aby okruszki nam nie spadły.
mini kopce, genialne! :-))
OdpowiedzUsuńExtra! super pomysł u super zdjęcia. Narobiłaś mi smaka!:)
OdpowiedzUsuń