poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Mini kopce kreta z jagodami

Pyszne, delikatne, jagodowe. Czego chcieć więcej :)



Ciasto (na 24 muffiny):
  • 4,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 200 g margaryny
Masa:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • owoce: u mnie jagody
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, jajka i ostudzoną margarynę. Składniki mokre wlewamy do suchych i szybko, niedokładnie mieszamy (grudki w cieście są wskazane). Formę do muffinek wykładamy papilotami i nakładamy po czubatej łyżce ciasta. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.20-25 minut. Po upieczeniu muffiny studzimy.
Z wystudzonych muffinek ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Wydrążone ciasto kruszymy do miski.


Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Po kilku minutach dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijamy, aż śmietana zrobi się sztywna.
Do każdej wydrążonej muffiny wkładamy po łyżce jagód. Przykrywamy śmietaną, tworząc kopczyk. Całość obsypujemy pokruszonym ciastem i przyklepujemy delikatnie, aby okruszki nam nie spadły.


2 komentarze: