czwartek, 14 sierpnia 2014

Śmietanowiec


Składniki:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 6-7 dojrzałych brzoskwiń lub brzoskwinie w puszce
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej wcześniej rozpuścić galaretkę wiśniową, gdyż musi ona dokładnie zastygnąć, a trochę później galaretki brzoskwiniowe, gdyż one potrzebne nam są nie do końca stężałe.
Brzoskwinie obieramy ze skórki. Dwie kroimy w kostkę a resztę w pół plasterki.
Galaretkę wiśniową kroimy w kostkę.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową, pokrojone w kostkę brzoskwinie i pokrojoną galaretkę wiśniową. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy folią spożywczą i wylewamy do niej masę. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.
Na stężałe ciasto układamy pokrojone w pół plasterki brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Wszystko wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. 

Lekkie desery bez piekarnika vol 2

2 komentarze: