Składniki:
- 600 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 1 galaretka wiśniowa
- 6-7 dojrzałych brzoskwiń lub brzoskwinie w puszce
Dwie
galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Galaretkę
wiśniową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.
Najlepiej wcześniej rozpuścić galaretkę wiśniową, gdyż musi ona dokładnie
zastygnąć, a trochę później galaretki brzoskwiniowe, gdyż one potrzebne nam są
nie do końca stężałe.
Brzoskwinie
obieramy ze skórki. Dwie kroimy w kostkę a resztę w pół plasterki.
Galaretkę
wiśniową kroimy w kostkę.
Śmietanę
ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową, pokrojone w
kostkę brzoskwinie i pokrojoną galaretkę wiśniową. Wszystko delikatnie mieszamy
łyżką. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy folią spożywczą i wylewamy do niej
masę. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 2 szklankach
gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.
Na
stężałe ciasto układamy pokrojone w pół plasterki brzoskwinie i zalewamy
tężejącą galaretką. Wszystko wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Pysznie tu!! Zapraszam również do Nas
OdpowiedzUsuńCiasto mojego dzieciństwa, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń