czwartek, 7 sierpnia 2014

Trifle z jagodami



Przepyszny deser. Trochę pracochłonny, ale nieskomplikowany. Każdy sobie z nim poradzi, wystarczy uzbroić się w cierpliwość. Z racji tego, iż deser robiłam z myślą o dzieciach, biszkoptów nie nasączałam alkoholem, tylko wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli natomiast deser ma być spożywany jedynie przez dorosłych, do wody można dodać alkoholu, lub nasączyć samym alkoholem.

Mój deser to wersja z jagodami. Smak tych owoców przełamuje słodycz całego deseru. Niestety jagody sprawiły też, że kolor niebieskiej galaretki nie jest zbyt dobrze widoczny w dużej misce. Coś za coś :) 

W przepisie użyłam galaretek firmy Wodzisław, w kolorze turkusowym i niebieskim. Spisały się one doskonale. Kolory galaretek są wyraźne i intensywne. Smak także spełnił moje oczekiwania. Galaretki nie są za słodkie, a ich smaki doskonale komponują się z resztą składników.


Składniki:
  • ok. 20 okrągłych biszkoptów
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 1 galaretka turkusowa Wodzisław
  • 1 galaretka niebieska Wodzisław
  • ok. 250 g jagód
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
Na dnie naczynia układamy biszkopty. 1/4 szklanki wody mieszamy z łyżką cukru i sokiem z cytryny. Powstałym ponczem nasączamy biszkopty.
1,5 szklanki mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka (0,5 szklanki) mieszamy z proszkiem budyniowym. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Ugotowany budyń wykładamy na biszkopty i przykrywamy dokładnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do wystudzenia.
W między czasie rozpuszczamy galaretki. Każdą w 2 szklankach wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka turkusowa zacznie tężeć wylewamy ją na ostudzony budyń. Na galaretkę wykładamy jagody i przykrywamy tężejącą galaretką niebieską. Całość odstawiamy do wystudzenia i całkowitego stężenia. 
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Przed podaniem deser dekorujemy ubitą śmietaną.

2 komentarze:

  1. Wspaniały deserek uwielbiam takie kolorowe.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, taki "morski" deser :)

    OdpowiedzUsuń