środa, 27 sierpnia 2014

Jabłecznik pod chmurką

Składniki:
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr Oetker
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
Dodatkowo:
  • 1 kg polskich jabłek
  • 2 łyżki mieszanki ziaren Cynamonowy Raj
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel Słodka Chwila o smaku jabłkowym Dr Oetker
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Blaszkę o wymiarach  ok.32x20 wykładamy papierem do pieczenia. Spód blaszki wylepiamy pozostałym ciastem. Nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiekamy ok. 15-20 minut (tylko do lekkiego zrumienienia).
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i prażymy, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Dodajemy do nich mieszankę ziaren Cynamonowy Raj i mieszamy. Ewentualnie możemy odrobinę dosłodzić, jeśli jabłka nie są zbyt słodkie.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy kisiel wymieszany z mąką ziemniaczaną i mieszamy delikatnie.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Na jabłka wykładamy pianę z białek. Na wierzch ścieramy pozostawione ciasto (na tarce o grubych oczkach). Ciasto posypujemy odrobiną cukru i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.40-45 minut, aż ładnie się przyrumieni.

Przepis bierze udział w konkursie Dr. Oetkera na fb, na Najlepsze Polskie Jabłeczniki :) 

1 komentarz:

  1. Szybkie pyszne i można gości przyjmować, ja wrzucam jeszcze rodzynki, pycha polecam

    OdpowiedzUsuń