Bardzo smaczne, proste i co najważniejsze w taką pogodę bardzo szybkie danie. Pulpety robi się ekspresowo. Wszystko zajęło mi ok. 30 minut. Natomiast Pesso przygotowuje się jeszcze szybciej, wystarczy mu 5 minut w gorącej wodzie. W tym daniu użyłam Pesso pszenno-gryczanego. Otrzymałam go do przetestowania od firmy Wodzisław. Pesso pszenno-gryczane wytwarza się z mąki pszennej i kaszki gryczanej, bez udziału jakichkolwiek spulchniaczy, emulgatorów i stabilizatorów. Jest więc to produkt zdrowy, lekkostrawny, zawierający błonnik pokarmowy. Bardzo lubię kaszę gryczaną, więc dla mnie ten produkt to strzał w 10. Nie trzeba go długo gotować, a jest równie smaczny i pożywny. Smakuje dokładnie tak jak zwykła kasza gryczana, tyle że jego faktura jest inna. To takie malutkie, mięciutkie kuleczki. Mój synek wcinał z chęcią :) Ogólnie rzecz mówiąc, polecam ten produkt.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 3-4 marchewki
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki śmietany słodkiej
- Pesso pszenno-gryczane firmy Wodzisław
- bułka tarta
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia pulpetów
Bułeczkę
namoczyć w wodzie. Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajko i odciśniętą
bułkę.Doprawić solą, pieprzem
i wyrobić dobrze masę. W razie, gdyby masa była za rzadka dosypać bułki
tartej. Z masy formować małe kuleczki i obtaczać w mące pszennej.
W garnku zagotować 1-1,5 l wody. Do wrzącej wody wrzucać otoczone kuleczki i gotować ok. 2-3 minuty.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do pulpetów dodać startą marchewkę i kostkę rosołową. Gotować kolejne 5-7 minut. następnie do garnka dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać.
Mąkę wymieszać ze śmietaną. Zalać odrobiną wywaru z pulpetów. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i wlać do garnka. Całość wymieszać i podgotować jeszcze 2-3 minuty. Na koniec doprawić sola i pieprzem.
Przygotować Pesso. Na jedną osobę najlepiej użyć 1/3 szklanki Pesso i zalać 1/3 szklanki wrzątku. Odstawić na 5 minut pod przykryciem, aby napęczniało. Wyłożyć na talerz. Wymieszać widelcem i podawać z pulpetami z sosem.
Zainteresowało mnie to Pesso, trochę jak kuskus, ale zdrowszy :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto wypróbować, polecam :)
OdpowiedzUsuń