poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym podane z Pesso



Bardzo smaczne, proste i co najważniejsze w taką pogodę bardzo szybkie danie. Pulpety robi się ekspresowo. Wszystko zajęło mi ok. 30 minut. Natomiast Pesso przygotowuje się jeszcze szybciej, wystarczy mu 5 minut w gorącej wodzie. W tym daniu użyłam Pesso pszenno-gryczanego. Otrzymałam go do przetestowania od firmy Wodzisław. Pesso pszenno-gryczane wytwarza się z mąki pszennej i kaszki gryczanej, bez udziału jakichkolwiek spulchniaczy, emulgatorów i stabilizatorów. Jest więc to produkt zdrowy, lekkostrawny, zawierający błonnik pokarmowy. Bardzo lubię kaszę gryczaną, więc dla mnie ten produkt to strzał w 10. Nie trzeba go długo gotować, a jest równie smaczny i pożywny. Smakuje dokładnie tak jak zwykła kasza gryczana, tyle że jego faktura jest inna. To takie malutkie, mięciutkie kuleczki. Mój synek wcinał z chęcią :) Ogólnie rzecz mówiąc, polecam ten produkt.


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 3-4 marchewki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany słodkiej
  • Pesso pszenno-gryczane firmy Wodzisław
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia pulpetów
Bułeczkę namoczyć w wodzie. Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajko i odciśniętą bułkę.Doprawić solą, pieprzem i wyrobić dobrze masę. W razie, gdyby masa była za rzadka dosypać bułki tartej. Z masy formować małe kuleczki i obtaczać w mące pszennej.
W garnku zagotować 1-1,5  l wody. Do wrzącej wody wrzucać otoczone kuleczki i gotować ok. 2-3 minuty. 
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do pulpetów dodać startą marchewkę i kostkę rosołową. Gotować kolejne 5-7 minut. następnie do garnka dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. 
Mąkę wymieszać ze śmietaną. Zalać odrobiną wywaru z pulpetów. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i wlać do garnka. Całość wymieszać i podgotować jeszcze 2-3 minuty. Na koniec doprawić sola i pieprzem.
Przygotować Pesso. Na jedną osobę najlepiej użyć 1/3 szklanki Pesso i zalać 1/3 szklanki  wrzątku. Odstawić na 5 minut pod przykryciem, aby napęczniało. Wyłożyć na talerz. Wymieszać widelcem i podawać z pulpetami z sosem. 



2 komentarze:

  1. Zainteresowało mnie to Pesso, trochę jak kuskus, ale zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę warto wypróbować, polecam :)

    OdpowiedzUsuń