sobota, 23 sierpnia 2014

Zupa z fasolką szparagową i kuleczkami mięsnymi

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • garść natki pietruszki
  • 2-3 marchewki
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 200 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lub trochę mniejsze). W garnku zagotowujemy 2,5 l wody. Dodajemy kostkę rosołową i wrzucamy partiami kuleczki mięsne. Gdy wrzucimy już wszystkie kuleczki, gotujemy całość 20-25 minut. Wyjmujemy kuleczki z wywaru, przykrywamy i odstawiamy na bok. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy fasolkę szparagową, a po kolejnych 10 minutach groszek. Gotujemy do miękkości warzyw. Wkładamy do garnka ponownie kuleczki mięsne. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. W miseczce łączymy dokładnie śmietanę z mąką. Całość wlewamy powoli do zupy, cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz