- 500 g mięsa mielonego
- garść natki pietruszki
- 2-3 marchewki
- 250 g fasolki szparagowej
- 200 g mrożonego groszku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lub trochę mniejsze). W garnku zagotowujemy 2,5 l wody. Dodajemy kostkę rosołową i wrzucamy partiami kuleczki mięsne. Gdy wrzucimy już wszystkie kuleczki, gotujemy całość 20-25 minut. Wyjmujemy kuleczki z wywaru, przykrywamy i odstawiamy na bok. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy fasolkę szparagową, a po kolejnych 10 minutach groszek. Gotujemy do miękkości warzyw. Wkładamy do garnka ponownie kuleczki mięsne. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. W miseczce łączymy dokładnie śmietanę z mąką. Całość wlewamy powoli do zupy, cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz